Comissions Obreres de les Illes Balears | 28 de març 2024.

Vota

SENSE UN PLA DIFERENCIAT DE SUPORT A LA NOSTRA ECONOMIA SERÀ DIFÍCIL SUPERAR LA CRISI PROVOCADA PEL COVID 19 EN TERMES D'OCUPACIÓ

    Les xifres aportades avui són un avançament de la crisi que patirem en els pròxims mesos, per la qual cosa serà necessari articular mesures de suport a amplis sectors socials que puguin quedar molt desprotegits.

    02/04/2020.

    URL | Código para insertar

    Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, al mes de març l’atur registrat es xifra en 62.769 persones. Respecte al mes de febrer l’atur ha augmentat en termes absoluts en +5.204 persones, mentre la variació relativa ha estat del -9,04 %. Pel que fa a la variació anual tenim un augment del 14,62 % amb un total de 8.008 aturats més que al mes de març del 2019.

    Pel que fa als sectors d’activitat econòmica, encara que la pujada de l’atur es produeix en tots els sectors, novament és el sector de serveis (+ 3.725 ) el que lidera l’augment, seguit de construcció (+ 1.061 ) durant el mes de març.

    En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, a partir del dia 12 de març hi ha una davallada el 3,7% .

    Segons les dades de contractació registrades es produeix una disminució de la contractació en aconseguir els 23.639 contractes. Aquesta dada suposa una variació mensual de -7.600 contractes (-24.33%), i una davallada de 14.463 (-37.96%) contractes en relació al mes de març de l’any passat.

    En relació a les afiliacions a la Seguretat Social, des del dia 12 de març s’ha produït una disminució del -3,7% de les afiliacions.

    Les dades publicades avui mostren els primers símptomes de crisi que sofreix la nostra economia a conseqüència del Decret d'Alarma del 14 de març, motivat per l’alarma sanitària que patim pel coronavirus.

    Aquesta aturada, conseqüència de la crisi sanitària, s'observa no tant en l'augment de persones en situació de desocupació, com en l'escàs nombre de contractes formalitzats aquest mes i en la reducció de l'afiliació a la Seguretat Social.

    En una economia estacional i en la qual el principal motor productiu és el turisme, amb la Setmana Santa a les portes, moment que tradicionalment era el tret de l'inici de la temporada alta, el nombre de contractes i afiliacions a la Seguretat Social hauria d'estar augmentant. No obstant això, la paralització de l'activitat ha provocat que no hi hagi contractacions temporals i que una gran part els treballadors fixos discontinus no puguin iniciar la seva activitat com és habitual en aquestes dates.

    Des del sindicat volem assenyalar que l'increment en el nombre de treballadors desocupats, és degut sobretot a l'acomiadament dels treballadors temporals, ja que tots els treballadors i treballadores afectats per ERTOs, tenen els seus contractes suspesos i, per tant, no figuren com a aturats sinó que són baixes en l'afiliació a la Seguretat Social.

    Aquesta situació d'inactivitat gairebé total dels sectors fonamentals de l'economia balear, ocasiona que un nombre elevat de treballadors hagi de recórrer a prestacions. Però des de CCOO, també som conscients que hi ha moltes altres persones que no rebran cap mena d'ajuda, contribuint d'aquesta manera a augmentar la desigualtat i la pobresa existent a les nostres illes.

    Per a CCOO, la sortida d'aquesta situació soci econòmica tan greu a Balears, només podrà fer-se mitjançant un tracte diferencial a la resta de comunitats autònomes pel fet que la nostra economia té com a principal motor econòmic el turisme; un turisme que no es recuperarà automàticament quan finalitzi l'estat d'alarma, sinó que necessitarà temps i que, a més, dependrà de la situació de països com Alemanya i Regne Unit que són els nostres principals mercats.

    Si no hi ha un pla especial d'ajudes per a Balears, una bateria específica d'actuacions, no podrem sortir d'aquesta crisi en les mateixes condicions que la resta de comunitats.

    A conseqüència de la COVID-19, CCOO exigeix reforçar i ampliar les polítiques socials de la comunitat autònoma per a ajudar a totes aquelles persones que no tinguin els suficients recursos per a sortir per si soles d'aquesta crisi mitjançant la derogació de la "llei Montoro" que permeti que els ajuntaments puguin invertir el romanent que té en les seves arques; i augmentar el pressupost en polítiques actives d'ocupació per a fer costat als treballadors desocupats. Són aquestes algunes de les mesures que s'han d'articular i consensuar des del marc del diàleg social, un diàleg que ha d'apostar per sectors de futur per a la nostra societat, sense oblidar el turisme, que ens permetin una economia de 365 dies en què ningú, i menys els més vulnerables, es quedi enrere.