L’ALTRE EFECTE DEL COVID: LA CRISI ECONÒMICA

  A l’augment de persones en situació de desocupació com a conseqüència de l’estacionalitat de la nostra economia, hem d’afegir el nombre de persones afectades pels Expedientes de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE) la qual cosa ens situa en la pitjor crisi que mai hem patit.

  05/05/2020.

  URL | Código para insertar


  Segons les darreres dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, al mes d’abril les oficines del Serveis d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) tenien registrades un total de 75.628 persones aturades. La xifra és un 63,66 % major que la de l’any 2019, de manera que el saldo anual és de 29.418 persones aturades més.

  Respecte al mes de març l'atur ha pujat en termes absoluts en +9.773 persones, mentre la variació relativa ha estat del +14,95 %. És el sector serveis en el que més persones hi ha en situació de desocupació i suposen el 79,3% del total d'aturats.

  Pel que es refereix a la variació mensual de l’atur per sectors d'activitat econòmica, tenim que l'augment de l’atur ve liderada pel sector serveis amb 6.801 aturats més, seguit de persones sense ocupació anterior amb +2.218, i construcció amb +2065.

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social del mes d'abril, les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 460.850 afiliacions, i la variació anual ha estat del -8,73 %, amb una disminució absoluta de 44.091 afiliacions. La mitjana de decreixement de l’Estat se situa en un -4,01 %

  El panorama laboral es completa amb les dades de contractació registrada. Segons el Ministeri d’Ocupació, al mes d'abril s’han signat a les Illes un total de 8.693 contractes, dels quals el 25.66% han estat indefinits, mentre que el 74.34% és per a la contractació temporal.

  Avui s'han publicat les dades reals del rastre que deixa el coronavirus i que ens mostren una crisi econòmica sense precedents.

  Hi ha un augment en el nombre d'aturats, ja que, en una economia estacional i amb un nivell de temporalitat tan alt com la nostra, les contractacions que s'havien de realitzar en aquests moments s'han anul·lat i les expectatives d'ocupació de molts treballadors i treballadores no s'han complert. Però no sols cal tenir en compte el nombre de persones desocupades, sinó que també hi ha 141.614 persones en situació d’ERTE el que significa que mai abans hem tingut tantes persones cobrant del Servei Estatal Públic d’Ocupació (SEPE) i que per tant la situació econòmica que vivim pugui ser qualificada de la pitjor de la nostra història.

  També hi ha una reducció en l'afiliació a la Seguretat Social i un augment en els demandants d'ocupació deguda al gran nombre de treballadors i treballadores afectats pels ERTE. La inclusió de totes aquestes persones en els ERTE és el resultat del treball realitzat pel Govern i els agents socials, perquè la majoria dels treballadors, especialment els treballadors fixos discontinus, puguin tenir ingressos durant aquest període tan incert, al mateix temps que no es perden llocs de treball perquè no es desvinculin de les empreses.

  Des del sindicat volem valorar positivament la flexibilització dels ERTE i la seva extensió perquè els treballadors puguin continuar tenint ingressos mentre es reinicia l'activitat econòmica i comencen a incorporar-se, a poc a poc, als seus llocs de treball.

  CCOO continuarà treballant per a protegir l'ocupació, perquè tots els treballadors i les treballadores puguin tenir ingressos al més aviat possible i per a transformar la nostra economia en una economia de 365 dies de l'any i en sectors molt més diversos que ens permetin reduir la corba de la precarietat laboral al seu nivell més baix.

   

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.