Comissions Obreres de les Illes Balears | 21 de gener 2025.

CCOO presenta una Guia per informar dels seus drets als joves en pràctiques i evitar abusos per part de les empreses

    Javier López, secretari de Formació, Tania Pérez, secretària de Joventut, Ramón Górriz, secretari d'Acció Sindical de CCOO, i Gema Torres, tècnica de la Secretaria de Formació, han presentat en roda de premsa la Guia sobre pràctiques a l'empresa "Aprenents, becaris i treball precari", destinada a informar els joves en pràctiques dels seus drets i facilitar als delegats i delegades sindicals una eina per evitar els abusos que pateixen els joves a les empreses i administracions públiques.

    26/03/2015.

    Segons han explicat en roda de premsa, una de les "respostes" que es donen a l'elevada desocupació juvenil -al nostre país, 1 de cada 2 joves està desocupat-, són les pràctiques,  tant en empreses privades com en l'administració pública, vinculades a la formació o a programes d'inserció laboral. No obstant això, han denunciat, amb massa freqüència aquestes pràctiques, que no suposen relació laboral i estan adreçades a joves en formació o desocupades, "s'usen per cobrir llocs de treball laborals".
     
    "Al voltant d?1.250.000 persones joves poden beneficiar-se o ser víctimes de la utilització fraudulenta de les pràctiques". L'abús, treballar sense cobrar o cobrant poc, es veu facilitat per l'existència d?almanco 11 modalitats de pràctiques, a les que  cal sumar diversos programes de les comunitats autònomes i les iniciatives de grans empreses que, sota el paraigua de la responsabilitat social, promouen programes de pràctiques, habitualment per a joves amb formació universitària, sobre les que hi ha poc o cap control.
     
    Aquesta situació no és exclusiva del nostre país, assenyala CCOO. Davant l'evidència de la proliferació de pràctiques de "mala qualitat" en contingut formatiu i condicions laborals, al març del 2014 el Consell de la Unió Europea va aprovar una Recomanació sobre un ?marc de qualitat per a les pràctiques', requerint als estats membres l'adopció de mesures perquè es vinculin sempre amb objectius de formació, s'estableixi la seva durada màxima i les condicions laborals mínimes que han de respectar-se. França, per exemple, va aprovar el 2013 una llei per regular les pràctiques, en la que s'estableix l'Estatut de l'estudiant en pràctiques, es fixa una durada màxima de 6 mesos i l'obligatorietat de compensació econòmica a partir dels 2 mesos.
     
    Per CCOO, és urgent que les declaracions sobre la preocupació per la situació dels joves es concretin en una legislació transparent, estable i que garanteixi que no es produeixin abusos a compte de la seva qualificació o de la falta d'ocupació.
     
    Amb aquest mateix objectiu, el sindicat ha editat la guia sobre les pràctiques presentada aquest matí, que recull els drets i les obligacions de la persona en pràctiques. Així mateix, posa a disposició dels seus delegats i delegades una eina que complementa el servei d'assessorament online sobre formació dual i pràctiques a l'empresa (https://www.forem.es/asesoria-formacion, per defensar millor els joves i reduir la precarietat, garantint que les pràctiques s'adeqüen als seus objectius i no substitueixen ocupació.