URGEIX LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA DE LES ILLES BALEARS

  CCOO sol·licita l'elaboració d'un Pla d'Ocupació dirigit al canvi de model productiu i la posada en marxa del Pla de Reactivació i Transformació Econòmica i Social de les Illes

  02/10/2020.

  URL | Código para insertar

  Segons dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, en el mes de setembre del 2020 les Illes Balears registren 77.112 aturats en les oficines d’ocupació. Per comparació a les dades d’ara fa un any, l’atur registrat ha augmentat en +3.359 persones; en termes relatius la pujada és del +4,55%. Respecte a l’agost l’atur a les Illes va augmentar un +90,98%, és a dir, 36.735 persones en xifres absolutes.

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social tenim un total de 500.077 afiliacions en situació d’alta, una xifra que en un any ha evolucionat un -2,58% (-13.258), i comparat amb el mes anterior un -13,00% (-74.712).


  Per sectors, l’atur augmenta, en nombres absoluts, a Agricultura (+81), a Indústria (+41), a Serveis (+3.210), i Sense Ocupació Anterior (+354); mentre que disminueix a Construcció (-327).


  Respecte a la contractació, aquesta cau un 46,78% en relació al mateix mes de l’any passat i ve marcada un cop més per l’elevada temporalitat. Del total de contractes registrats durant el mes de setembre (22.878) només el 19,96% (4.567) han estat contractes indefinits, contractes fixos discontinus inclosos, mentre que el total de contractes temporals ha estat de 18.311 (80,04%).


  Les dades que s'han publicat avui segueixen la línia dibuixada per la crisi sanitària que ens afecta des de fa mesos. Cal remuntar-se a l'any 2012 per a trobar unes dades similars.

  A les nostres illes, l'activitat econòmica derivada del sector turístic és pràcticament nul·la i a més, no s'espera una reactivació en els pròxims mesos, ja que entrem en temporada baixa turística.

  A més, com a conseqüència de la segona ona de la pandèmia que estem vivint també a Balears, s'han anul·lat els viatges del Imserso que permetien que uns 40 hotels estiguessin oberts aquests mesos i, per tant, es conservés alguna cosa de l'activitat del sector serveis lligada a aquesta mena de turisme, i que es tradueix en el manteniment de llocs de treball.

  Tot això ens porta a declarar, com ja és sabut, que el monocultiu de sol i platja de masses balear està caducat i que cal fer un canvi no sols de model turístic sinó també de model econòmic amb urgència.

  Davant aquest panorama tan desolador, des de CCOO sol·licitem la posada en marxa del Pla de Reactivació i Transformació Econòmica i Social de les Illes i l'elaboració d'un Pla d'Ocupació consensuada per tots els agents socials, que incideixi en la formació i en la inserció laboral de qualitat i amb garanties, a través de polítiques actives d'ocupació basades en la digitalització i dirigides al canvi de model productiu. Dins aquest Pla d’ocupació també s’hauria d’incluore com a elements fonamentals el sector sociosanitari i la obra pública.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.