Comissions Obreres de les Illes Balears | 28 de març 2024.

Vota

LA DESOCUPACIÓ I LA PRECARIETAT LABORAL OFEGA LA CLASSE TREBALLADORA

    CCOO considera indispensable donar resposta a la desocupació i a la precarietat laboral i salarial que ofega la classe treballadora i especialment els joves i les dones.

    02/12/2020.

    URL | Código para insertar

    Segons dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes de novembre del 2020 les Illes Balears comptaven amb un total de 85.330 aturats registrats. Amb respecte al mes d’octubre la desocupació creix un +4,43% i en total hem tingut +3.617 aturats més. Les variacions mensuals a l’alça són les més elevades de totes les comunitats autònomes. Al conjunt de l’Estat l’atur mensual augmenta un +0,66%. Atenent la comparació anual, l’atur balear puja en 23.187 persones, el que es tradueix en un augment relatiu del +37,31%.

    Per sectors econòmics en nombres absoluts, hi ha variacions en els desocupats a l’agricultura amb +51, +147 a la indústria, +173 a la construcció, +2.921 al sector serveis i +325 en la categoria d’aturats sense ocupació anterior. Veiem que l’atur augmenta a tots els sectors.

    En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 421.954 afiliacions, de manera que la taxa de variació anual se situa en el -6,67%. En nombres absoluts la baixada anual en el nombre d’afiliacions ha estat de -30.151. Pel que fa a l’evolució mensual es registren un total de -19.154 afiliacions manco, una xifra que resulta en una taxa de variació del -4,34%.

    Quant al tipus d’ocupació, la temporalitat continua sent el gran tret diferencial del nostre mercat de treball: del total dels 17.976 contractes signats tan sol 16,33% són indefinits. Per tant, es continua apostant majoritàriament per un treball fràgil i fàcilment destructible amb una taxa de temporalitat contractual del 83,67% que ens mostra que encara queda un llarg camí a recorre per assolir qualitat en l’ocupació.

    Les dades publicades avui mostren que es continua destruint ocupació a Balears, ja que un mes més, continua augmentant la xifra d'aturats. L'activitat econòmica va sent cada vegada més escassa i les poques persones que havien pogut accedir a un lloc de treball estan sent expulsades dels mateixos a conseqüència del fort impacte de la segona ona del coronavirus en la nostra comunitat autònoma.

    Com en crisis anteriors són els joves i les dones els que més estan patint aquesta falta d'ocupació que els col·loca en situacions d'extrema vulnerabilitat i fins i tot de pobresa extrema. Així la desocupació dels menors de 25 anys suposa el 15,28% i el de les dones el 53,53% del total.

    Davant d’aquesta situació, CCOO considera indispensable donar resposta a la desocupació i a la precarietat laboral i salarial que està ofegant la classe treballadora a conseqüència de la crisi i especialment els joves i les dones.

    Per a Yolanda Calvo, Secretària d’Ocupació i Formació de CCOO de les Illes Balears, cal negociar polítiques actives d'ocupació que responguin a les necessitats actuals i futures de les persones treballadores mitjançant plans d'ocupació dirigits a pal·liar les demandes de formació, d'orientació i d'acompanyament que permetin realitzar una transició serena d'un model econòmic de baix valor afegit a un altre més sostenible i mediambientalment neutre.


    També es fa imprescindible el manteniment de l'ocupació a través de la figura dels ERTO, juntament amb la inversió publico privada que canalitzi la creació de llocs de treball i que permetin transicions laborals justes de manera que la recuperació arribi a totes les persones.


    Per al sindicat, només a través del Diàleg social i la negociació col·lectiva es pot evitar la tendència a la precarització laboral i a la baixada de salaris que estan començant a experimentar els treballadors i les treballadores amb l'excusa de la crisi, i serà possible donar resposta als reptes que el mercat de treball ens planteja.