Comissions Obreres de les Illes Balears | 15 de juliol 2024.

Yolanda Calvo valora les dades de l'EPA del IV Trimestre de 2021

Les expectatives de la classe treballadora es veuen truncades per la temporalitat

  La temporalitat, sobretot, afecta les persones més joves que no poden acomplir plans ni tan sols a curt termini, quant al desenvolupament de la seva vida.

  27/01/2022.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades EPA fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística, al quart trimestre de l’any 2021 l’atur afecta un total de +94.000 persones. La xifra és inferior a la de l’any 2020 en un -14,43% i en total tenim –15.900 aturats menys.

  Malgrat el descens, la taxa d’atur continua essent elevada, situant-se en un +14,9%. En termes de variació intertrimestral es produeix un augment de +21.900 persones, la qual cosa suposa un +30,34%. La baixada interanual de l’atur es produeix juntament amb una disminució interanual de la població activa (-2.700, -0,43%).

  Respecte a la població ocupada, veiem un creixement de +13.100 persones (+2,5%) en comparació a l’any anterior; i pel que fa a la variació intertrimestral es produeix una disminució de -73.200 persones (-12,00%).

  Valorem positivament les dades publicades avui en l'Enquesta de Població Activa (EPA), ja que mostren una reducció de l'atur i un augment en l'ocupació amb relació a l'any passat.

  Aquestes bones dades, fruit de la prolongació de la temporada turística i de la campanya de Nadal, que han permès que moltes empreses hagin tingut activitat, no s'han traduït en millores en la qualitat de l'ocupació.

  El contracte temporal continua sent el preferit pels nostres empresaris que fa que les persones treballadores vegin truncades les seves expectatives de futur, demorant aconseguir l'estabilitat necessària per a portar una vida plena. Una temporalitat que, sobretot, afecta les persones més joves que no poden acomplir plans ni tan sols a curt termini, quant al desenvolupament de la seva vida, i a les dones que se solen veure obligades a signar contractes temporals perquè no reben ofertes de contractes indefinits.

  Per això, CCOO exigeix la conversió dels contractes temporals en contractes indefinits, en aplicació de la nova reforma laboral per a acabar amb la xacra de la temporalitat que precaritza l'ocupació i que no permet que els treballadors i les treballadores puguin desenvolupar la seva activitat en les condicions de seguretat necessàries per a no sofrir accidents fortuits.