Comissions Obreres de les Illes Balears | 3 de març 2024.

Vota

CCOO de Balears, País Valencià i Catalunya acorden estratègies davant àmbits d'incidència comuns

  CCOO de Balears, País Valencià i Catalunya acorden estratègies davant àmbits d'incidència comunsPalma acull la primera trobada sindical ‘Onada’ per a enfortir llaços territorials, compartir experiències i construir línies de treball respecte a temes com la concentració de població, la dependència energètica, l'accés a l'habitatge, la vertebració territorial, el diàleg social, l'emergència climàtica o la llengua. 

  25/10/2022.
  Membres de les tres executives.

  Membres de les tres executives.

  Les secretaries generals de CCOO de Balears, País Valencià i Catalunya han comparegut davant els mitjans de comunicació per presentar les conclusions de l'espai sindical del Mediterrani després d'una trobada de dos dies, amb vocació de continuïtat. 

  José Luis García, secretari general de CCOO de Balears, ha emmarcat el context social que estem vivint. Ha al·ludit a la guerra, la inflació, l’increment de preus i dels beneficis, el bloqueig de l’augment salarial o l'amenaça de l'extrema dreta, com alguns dels principals elements que estan dibuixant un panorama d'incertesa enorme, “que ens obliga a treballar de valent per aconseguir un del nostres principals objectius: donar protecció i seguretat a la classe treballadora”. Per a això, és imprescindible recuperar el nivell adquisitiu i consolidar els beneficis derivats de la reforma laboral. García ha reivindicat la centralitat del treball com a element de redistribució de la riquesa, assegurant una transició justa i més democràcia en les empreses. 

  Entre els temes en comú que han abordat en l’‘Onada’, el màxim responsable balear s'ha centrat en la llengua “com a element d’identitat compartida que obre espais de col·laboració entre les tres organitzacions”, així com els problemes que genera la tendència a la concentració de la població en les àrees costaneres que, juntament amb la població flotant al voltant del turisme, eleven la demanda de serveis públics i fa créixer el desequilibri territorial. 

  Per la seua banda, Ana García Alcolea, secretària general de CCOO del País Valencià, ha començat la seua intervenció al·ludint a l'oportunitat que tenim “d’acabar amb la nostra dependència energètica amb guanys per a l’ambient i la salut de la ciutadania”. Entre les mesures enumerades per a això en la declaració conjunta, ha destacat aquelles que suposen accelerar alternatives energètiques sostenibles, juntament amb l'estalvi i l'eficiència, alhora que protegim les persones més vulnerables. 

  “En aquesta trobada sindical també hem compartit propostes sobre l'accés a l'habitatge, especialment de la joventut, la lluita contra els desnonaments i les polítiques per a previndre l'exclusió social de les persones sense llar”, ha relatat la secretària general de CCOO PV.

  Així mateix, García Alcolea ha manifestat que una altra de les conclusions de l’‘Onada’ ha sigut que les comunicacions entre el País Valencià, Catalunya i les Illes “són imprescindibles per mantenir els vincles que enriqueixen les nostres comunitats socialment i culturalment”. 

  Javier Pacheco, secretari general de Catalunya, ha apuntat que “l’emergència climàtica en què ens trobem posa en qüestió la viabilitat del model econòmic i social que ens ha dut fins ací. Gran part del nostre territori està en risc d’aridificació i l’impacte de les polítiques de mitigació i el creixent cost de matèries primeres i hidrocarburs suposen riscos per a tots els sectors”.

  En aqueix sentit, considera prioritari avançar cap a una circularitat de l'economia i apostar per polítiques que minven l'impacte de la contaminació, especialment, com a element comú, en la mar Mediterrània. Aqueixa transició energètica, digital i verda per a fer el model productiu, industrial i turístic més sostenible, ha d'aconseguir-se a partir del principi de transició justa i en un marc de diàleg social. Una concertació que té un desenvolupament desigual en cadascun dels territoris. “Considerem imprescindible dinamitzar el diàleg social i la participació institucional del sindicat a l’hora d'establir estratègies comunes, mecanismes comuns d'indicadors i de seguiment de polítiques públiques davant l’oportunitat que suposen els fons new generation”, ha conclòs Pacheco.