Comissions Obreres de les Illes Balears | 25 d?abril 2024.

Vota

CCOO DEMANA UN PACTE DE RENDES AUTONÒMIC

  Només amb un Pacte de Rendes Autonòmic podrem posar-li fi a la precarietat social que vivim a Balears, fruit dels elevats preus de la cistella de la compra i de l'habitatge.

  02/03/2023.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, al mes de febrer l’atur registrat es xifra en 35.200 persones. Respecte al mes de febrer l’atur ha baixat en termes absoluts en -352 persones, mentre la variació relativa ha estat del -1,00%. Pel que fa a la variació anual, tenim un disminució del -32,96% amb un total de -17.304 aturats menys que al mes de febrer del 2022.

  Pel que fa als sectors d’activitat econòmica, la baixada de l’atur es produeix en els sectors de Serveis (-370), Construcció (-144), Indústria (-7) i  puja a sense ocupació anterior (+167).

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, les dades corroboren la millora del mercat de treball balear amb una mitjana mensual de 463.606 afiliacions, el seu nombre creix mensualment un 2,61% (+11.792) mentre la variació anual se situa en un +4,70% (+20.792).

  Segons les dades de contractació registrades s’han signat 22.577 contractes que suposa un augment de 1.225 contractes més en relació al mes de febrer (+5,74%) i una baixada de 4.134 contractes si els comparem amb el mes de febrer de 2022 (-15,48%). De tots els contractes signats en febrer el 65,93% son contractes indefinits y el 34,07% són contractes temporals. L’aplicació de la reforma laboral continua donant els seus fruits.

  Avui s'han publicat les dades mensuals d'atur i d'afiliació a la Seguretat Social, que continuen estant positives. Es manté la reducció de la desocupació, que ens permet xerrar de plena ocupació a un mes de febrer.

  No obstant això, si mirem més a prop aquestes xifres d'atur, podem dir que encara hi ha una bretxa important entre dones i homes en termes laborals; les dones presenten dades més elevades respecte a la desocupació, ja que, representen el 58,82% del total de persones en situació d'atur.

  Per altra banda, la plena ocupació ha d'anar lligada a augments salarials amb clàusules de revisió en funció de la marxa real dels sectors. Considerem que les pujades salarials són possibles a la vista dels beneficis declarats per les empreses, i necessaris donada la situació d'alça constant de preus.

  Des del sindicat, no podem acceptar que els directius de les empreses cobrim un 90% més que els seus empleats i que diguin que la pujada salarial destrueix llocs de feina, quan en realitat ajuda a reactivar l'economia i a millorar les condicions de vida de les persones.

  Per a CCOO, encara que les dades siguin positives i la perspectiva de la nova temporada sigui millor que l'anterior, vivim un moment de forta precarietat social motivada per la carestia de la cistella de la compra i els preus tan elevats de l'habitatge. 

  Per això, des del sindicat considerem que per posar fi a les enormes dificultats que hi ha per viure a la nostra comunitat autònoma, necessitem - a més de fortes pujades salarials- un Pacte de Rendes Autonòmic que permeti aturar l'increment costant dels preus dels aliments, de l'energia i sobretot de l'habitatge.