Comissions Obreres de les Illes Balears | 3 de març 2024.

Vota

CCOO VOL LLOCS DE FEINA QUE ASSEGURIN EL BENESTAR DE LES PERSONES TREBALLADORES

  Les bones xifres demostren que és possible millorar el repartiment dels beneficis empresarials i crear polítiques per assegurar que les persones treballadores puguin afrontar les despeses bàsiques.

  27/07/2023.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades EPA, fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística, al segon trimestre de l’any 2023 la taxa d’atur se situa en el 7,15% ( -2,14% respecte de l’any passat), de manera que la xifra de desocupats  està en  49.300  persones.

  Per comparació al mateix període de l’any 2022, el nombre de persones aturades ha baixat en -13.400 persones (-21,33%), mentre que la variació trimestral, amb 68.600 aturats menys, ha estat del -58,16%.

  Pel que fa a la població ocupada, augmenta en termes interanuals +27.900 persones  (+4,55%) i en referència al trimestre anterior +108.100 (+20,31%). La taxa més elevada d’Espanya. En total, el nombre d’ocupats ascendeix a 640.300 persones.

  La Població activa es situa en 689.600 persones amb una variació interanual de +14.500 (+2,15%) i intertrimestral de +39.500 (+6,08%).

  Les dades publicades avui es corresponen amb les habituals de cada any quan s'inicia l'activitat turística en la nostra comunitat autònoma, que enguany torna a ser molt bona. Hi ha un descens significatiu en el nombre d'aturats i un augment en les afiliacions a la Seguretat Social que ens permeten fer una valoració positiva si ho comparem amb anys anteriors i amb la resta de l’Estat.

  Des de CCOO, volem destacar que aquestes bones dades no han d’emmascarar les dificultats que tenen les persones treballadores per fer front a les despeses bàsiques com són l’habitatge, agreujada per l’increment de l’euríbor,  i de la cistella de la compra.

  Per altra banda, l'augment de l'ocupació es dona en el sector serveis, i en concret en l'hostaleria i restauració que són el nostre principal motor econòmic. A CCOO pensem que no podem limitar la nostra activitat a un únic sector. Hem de treballar en el creixement econòmic i el desenvolupament sostenible del model turístic per crear nous llocs de feina de qualitat i que defugin de l’estacionalitat. També hem d’evitar que el continu creixement en el nombre de turistes repercuteixi en unes càrregues de treball excessives que són perjudicials per la salut dels treballadors.

  Per tot això, advoquem per un millor repartiment dels beneficis empresarials, ja que un altre cop aquests estan en màxims històrics a costa de la societat i de les seves treballadores i treballadors, i per la concertació i el diàleg social com la millor via per desenvolupar les polítiques que permetin a totes les persones treballadores de les nostres illes tenir una vida digna i saludable.