Comissions Obreres de les Illes Balears | 25 d?abril 2024.

Vota

El model econòmic i laboral de les Illes està desconnectat de la realitat social

  Per CCOO, les condicions de vida de les persones treballadores són la peça clau en la que s’ha de treballar per a continuar tenint unes bones dades econòmiques.

  04/09/2023.

  URL | Código para insertar

  Segons les darreres dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes d’agost el nombre de persones aturades registrades ha estat de 30.131. Per comparació, al mateix període de l’any 2022, l’atur registrat baixa un -15,74% amb un saldo anual de -5.627 desocupats. Quant a la variació mensual, l’atur ha augmentat en un +3,27% i en total es registren 953 aturats més.

  Per sectors, la variació mensual de l’atur, en nombres absoluts és a Agricultura de +3,  a Sense Ocupació Anterior -98, a  Indústria +4,  a Construcció +232 i a Serveis +812.

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 633.234 afiliacions, de manera que la taxa de variació anual se situa en el +4,42%. En nombres absoluts l’augment interanual d’afiliacions ha estat de +26.812. Pel que fa a l’evolució mensual, es registren un total de -2.124 afiliacions menys, una xifra que dona com a resultat una taxa de variació del -0,33%.

  La conjuntura laboral es completa amb les dades de contractació registrada. Segons les dades del Ministeri, al llarg del mes d’agost s’han registrat a les Illes un total de 31.124 contractes, dels quals el 65,57% són indefinits i el 34,43% són temporals. Aquesta bona dada és fruit de la Reforma Laboral.

  Les dades que s'han publicat avui, tot i que milloren en termes interanuals, mostren l'evolució normal del mercat laboral balear. Un mercat que es caracteritza per l'estacionalitat de l'activitat turística i que en aquestes dates comença a acomiadar persones treballadores i a finalitzar l'activitat de les persones amb contractes fixos discontinus.

  Per evitar aquesta situació, al sindicat pensem que no ens podem permetre dependre exclusivament d'una activitat que es concentra en uns pocs mesos a l'any i que, per tant, només genera salaris uns pocs mesos. És necessari apostar per un model que pugui allargar la temporada i que s’obri a altres sectors per donar més estabilitat laboral a les persones treballadores.

  Des de CCOO volem tornar a insistir en que, a pesar de les bones xifres, les famílies continuen patint molt per tenir una vida tranquil·la i digna. El sindicat segueix treballant en la negociació dels convenis col·lectius però no és suficient. El preu de la cistella de la compra segueix augmentant i el preu de l’habitatge és excessivament elevat. Per això tenim a les Illes persones treballadores que han d’acceptar viure en infrahabitatges. Aquesta situació és inacceptable i condueix a un malestar del treballadors de les Illes Balears.

  A CCOO, pensem que s’haurien d’adoptar mesures i polítiques per millorar aquesta situació de forma urgent. Pel que fa a la cistella de la compra, la presa de mesures de contenció de preus dels productes bàsics com s’ha fet fa uns mesos a França podria ser un primer pas per a la millora de les economies familiars. Pel que fa a l’habitatge, és urgent que es duguin endavant polítiques públiques que garanteixin l’accés a un habitatge digne d’una vegada. Finalment, el context socioeconòmic ens indica la necessitat d’un pacte de rendes que precisa tot el país però que és urgent a la nostra Comunitat Autònoma.