Comissions Obreres de les Illes Balears | 25 d?abril 2024.

Vota

CCOO denuncia excés de càrregues de feina

  Les empreses han de tenir en compte que un excés de càrrega de .feina és perjudicial per la salut dels treballadors i treballadores. Per altra banda, el salari que perceben no basta per assumir el cost de la vida a les Illes.

  03/10/2023.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes de setembre del 2023 les Illes Balears comptaven amb un total de 30.154 aturats registrats. Respecte al mes d’agost la desocupació creix un +0,08 % i en total hem tingut 23 aturats més.

  Per comparació amb l’any 2022 l’atur baixa en -6.700 persones, el que es tradueix en una disminució relativa del -18,18 %.

  Les afiliacions a la Seguretat Social disminueixen mensualment i creixen anualment. Amb un total de 616.789 afiliacions, el descens mensual és de -16.445 (-2,6%) i en un any creix en 25.381 persones amb una taxa de variació del +4,29%, el més alt d’Espanya a excepció de Ceuta i Melilla.

  En quant a la contractació hi ha 31.255 contractes el que suposa -4.141 contractes menys en relació al mes d’agost (-11,7%) i +131 (+0,42%) contractes més que fa un any. A més a més, la contractació indefinida suposa el 62,85% del total dels contractes registrats el mes de setembre.

  Les dades publicades són molt positives, l’atur pràcticament no augmenta i els demandants d’ocupació es mantenen respecte del mes d’agost, degut a que la temporada turística s’està allargant. A més, l’anàlisi de les xifres demostra els beneficis de la reforma laboral, ja que les diferències en nombre d’aturats entre períodes d’activitat i inactivitat es van reduint i les contractacions indefinides augmenten.

  Tot i que aquesta situació és favorable a les persones treballadores, encara queden millores a realitzar en el mercat de treball. Per aconseguir-ho necessitem que la nostra activitat principal es diversifiqui per tal d’aconseguir que hi hagi turisme durant tot l'any i que, a més, s’obrin altres sectors productius dins l’economia de les nostres Illes.

  A més a més, els salaris no basten per arribar a final de mes tranquil·lament, tenir seguretat i un projecte de vida digna i saludable. Per això estem veient que en certs sectors hi ha manca de treballadors, principalment en aquells llocs on el preu de l’accés a la vivenda i la cistella de la compra és més elevat. Aquesta situació queda agreujada ja que repercuteix en més càrrega de feina, tal i com queda demostrat en l’enquesta de l’INE sobre les hores extres, per un salari, moltes vegades insuficient per assumir el cost de la vida a les Illes. No podem oblidar que aquesta càrrega de treball repercuteix en la salut dels treballadors i treballadores.

  Finalment, volem insistir en que tot allò que fa referència a les condicions de vida de les persones treballadores, s’ha de consensuar en els òrgans de diàleg pertinent. No es poden prendre mesures unilateralment i al marge de la classe treballadores, com ha succeït amb el decret d’habitatge.