Comissions Obreres de les Illes Balears | 13 de novembre 2024.

CCOO denuncia excés de càrregues de feina

    Les empreses han de tenir en compte que un excés de càrrega de .feina és perjudicial per la salut dels treballadors i treballadores. Per altra banda, el salari que perceben no basta per assumir el cost de la vida a les Illes.

    03/10/2023.

    URL | Código para insertar

    Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes de setembre del 2023 les Illes Balears comptaven amb un total de 30.154 aturats registrats. Respecte al mes d’agost la desocupació creix un +0,08 % i en total hem tingut 23 aturats més.

    Per comparació amb l’any 2022 l’atur baixa en -6.700 persones, el que es tradueix en una disminució relativa del -18,18 %.

    Les afiliacions a la Seguretat Social disminueixen mensualment i creixen anualment. Amb un total de 616.789 afiliacions, el descens mensual és de -16.445 (-2,6%) i en un any creix en 25.381 persones amb una taxa de variació del +4,29%, el més alt d’Espanya a excepció de Ceuta i Melilla.

    En quant a la contractació hi ha 31.255 contractes el que suposa -4.141 contractes menys en relació al mes d’agost (-11,7%) i +131 (+0,42%) contractes més que fa un any. A més a més, la contractació indefinida suposa el 62,85% del total dels contractes registrats el mes de setembre.

    Les dades publicades són molt positives, l’atur pràcticament no augmenta i els demandants d’ocupació es mantenen respecte del mes d’agost, degut a que la temporada turística s’està allargant. A més, l’anàlisi de les xifres demostra els beneficis de la reforma laboral, ja que les diferències en nombre d’aturats entre períodes d’activitat i inactivitat es van reduint i les contractacions indefinides augmenten.

    Tot i que aquesta situació és favorable a les persones treballadores, encara queden millores a realitzar en el mercat de treball. Per aconseguir-ho necessitem que la nostra activitat principal es diversifiqui per tal d’aconseguir que hi hagi turisme durant tot l'any i que, a més, s’obrin altres sectors productius dins l’economia de les nostres Illes.

    A més a més, els salaris no basten per arribar a final de mes tranquil·lament, tenir seguretat i un projecte de vida digna i saludable. Per això estem veient que en certs sectors hi ha manca de treballadors, principalment en aquells llocs on el preu de l’accés a la vivenda i la cistella de la compra és més elevat. Aquesta situació queda agreujada ja que repercuteix en més càrrega de feina, tal i com queda demostrat en l’enquesta de l’INE sobre les hores extres, per un salari, moltes vegades insuficient per assumir el cost de la vida a les Illes. No podem oblidar que aquesta càrrega de treball repercuteix en la salut dels treballadors i treballadores.

    Finalment, volem insistir en que tot allò que fa referència a les condicions de vida de les persones treballadores, s’ha de consensuar en els òrgans de diàleg pertinent. No es poden prendre mesures unilateralment i al marge de la classe treballadores, com ha succeït amb el decret d’habitatge.