Comissions Obreres de les Illes Balears | 3 de març 2024.

Vota

La millora de l’economia ha d’arribar a les persones treballadores

  Cada mes veiem com les dades d’atur i afiliació a la Seguretat Social milloren respecte dels anys passats, però no està suposant un avanç en les condicions de vida de la gent. Per això, les empreses han d’abordar seriosament el repartiment dels beneficis empresarials amb la classe treballadora, al mateix temps que fomenten i reconeixen la qualificació dels professionals. Només així podrem tenir, a les Illes Balears, una economia sostenible socialment.

  04/12/2023.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes de novembre del 2023 les Illes Balears comptaven amb un total de 32.942 aturats registrats. Amb respecte al mes d’octubre la desocupació creix un +4,20% i en total hem tingut +1.327 aturats més. Atenent la comparació anual, l’atur balear baixa en -3.545 persones, el que es tradueix en una disminució relativa del -9,72%. La baixada més gran de tot l’estat en relació al mateix mes de l’any passat.

   

  Per sectors econòmics, en nombres absoluts hi ha variacions en els desocupats a l’agricultura amb +8 persones, +55 a la indústria, -171 a la construcció, +1422 al sector serveis i +13 en la categoria d’aturats sense ocupació anterior.

   

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 492.981 afiliacions, de manera que la taxa de variació anual se situa en el +3,26%. En nombres absoluts la pujada anual en el nombre d’afiliacions ha estat de +15.587. Pel que fa a l’evolució mensual es registren un total de -90.495 afiliacions manco, una xifra que significa una taxa de variació del -15,51%.

   

  Quant al tipus d’ocupació, del total dels 24.416 contractes signats, el 60,03% són indefinits i, per tant, podem dir que el nostre mercat laboral continua essent més estable.

   

  Per a CCOO, les dades que s'han publicat avui són positives, ja que, mostren xifres d'afiliació a la Seguretat Social i de desocupació millors que les de l'any anterior, que ja varen ser de rècord. Mai hem tingut menys aturats a un mes de novembre.

   

  L'activitat econòmica de la nostra comunitat autònoma es continua mantenint fruit de la prolongació de l'oferta turística i de la campanya comercial del Black Friday i de Nadal que permeten que moltes persones treballadores continuïn ocupades en aquestes dates.

   

  Tot i això, s’observa que aquestes bones dades no estan repercutint en la millora de les condicions de vida de la classe obrera. Les empreses estan generant uns beneficis que s'han de repartir entre els treballadors i treballadores, ja que si no fos pel seu esforç, no s’haurien obtingut. Per això, des de CCOO exigim el repartiment dels beneficis empresarials a través d'importants augments salarials que permetin mantenir un nivell de vida digne, en unes illes en les quals cada dia la cistella de la compra i l'habitatge són més cars.

   

  D'altra banda, també instam a les empreses a facilitar i reconèixer la qualificació de les persones treballadores necessària per a donar el servei de qualitat que aquestes requereixen i, d'aquesta manera, abordar els reptes que tenim per endavant.

   

  Finalment, pensam que hem d’aprofitar la conjuntura econòmica per anar treballant per a fer un canvi de model que sigui sostenible, econòmica, social i mediambiental. Ara tenim l’oportunitat de fer-ho i el Govern de les Illes Balears no hauria de desaprofitar-ho.