Comissions Obreres de les Illes Balears | 27 de desembre 2024.

La nostra economia ha de ser sostenible socialment

  • Així es dedueix de l'Estudi del Mercat Laboral al 2023 a les Illes Balears elaborat per CCOO Illes Balears.

Des del sindicat insistim en que s’ha d’aprofitar el moment i la conjuntura econòmica per tal de fomentar un canvi de model econòmic i fer-lo més sostenible socialment i mediambientalment. Hem d’apostar per mecanismes que facin millorar la qualitat dels llocs de feina i permetin erradicar la figura de la persona treballadora pobra.

03/01/2024.

URL | Código para insertar

Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, el 2023 acaba amb un total de 31.709 aturats registrats a les Balears. Respecte al mes de novembre la desocupació baixa un -3,74% (-1.233) i per comparació amb el desembre del 2022 la disminució se situa en el -11,55% amb un decreixement de -4.142 aturats.

Per sectors, l’atur disminueix, en nombres absolut, a Indústria (-5), a Serveis (-1.179), a Construcció (-22) i a Sense Ocupació Anterior (-35); mentre que augmenta a Agricultura (+8).

Pel que fa a les dades d’afiliació a la Seguretat Social, la mitjana mensual se situa ara en les 472.912 altes, una xifra que baixa per comparació al mes de novembre en un -4,07% (-20.069) tot i augmentar en termes anuals en un +3,25% (+14.892), de manera que el nombre actual d’afiliacions és superior al d’anys anteriors. 

Segons les dades publicades avui, a les Illes s’han registrat en el darrer mes un total de 16.867 contractes dels quals el 58,55% són indefinits.

Les dades que s’han presentat avui són els habituals de la campanya de Nadal, en la qual augmenten les afiliacions a la Seguretat Social per a poder donar resposta a la forta demanda de productes i serveis que té lloc en aquestes dates.

Per a CCOO, l’any que ens ha deixat ha estat un any de descens de la desocupació i creació de llocs de feina, però no ens conformem sinó que exigim millores en les condicions de vida amb fortes pujades salarials que ajudin les persones treballadores a fer front als elevats preus de les despeses de primera necessitat.

A més, les condicions laborals de tots els treballadors i les treballadores de les nostres illes, són l’altre element clau a tenir en compte. S’ha de treballar per incentivar i facilitar la qualificació dels professionals, la seva adaptació a les tecnologies digitals i s’han de regular i controlar les càrregues de feina i el respecte als dies de descans. A més a més, hem de tenir en compte que s’han d’establir mecanismes per combatre la figura de la persona treballadora pobra, que cada vegada es fa més present. A més s’ha de resoldre el greu problema de l’accés a l'habitatge que sembla un mal endèmic de la nostra terra. Tot això per a per aconseguir que el nostre model econòmic sigui més sostenible socialment. 

Al sindicat som conscients que vivim moments de gran incertesa, tant en l’àmbit econòmic com ambiental, per la qual cosa es fa obligatori un gran pacte social i polític sobre el nostre model econòmic, que contempli aspectes com la diversificació i transició cap a un model més sostenible, que generi ocupació de qualitat durant tot l’any i que la lluiti contra l’emergència climàtica.

Ara, donada la conjuntura econòmica i l’arribada de fons europeus, que no podem deixar escapar, és el moment de fomentar aquest canvi que afavoreixi, per una banda, millorar la qualitat del servei ofert i, per l’altra, proporcionar les òptimes condicions de feina dels seus treballadors i treballadores.