Comissions Obreres de les Illes Balears | 3 de maig 2024.

Vota

Persisteix la bretxa de gènere pel que fa a l’ocupació de les dones

    Davant les bones xifres d’atur i afiliació a la Seguretat Social que s’han conegut avui, el sindicat persisteix en recordar que les persones treballadores no veuen repercutida aquestes bones dades en la seva vida i benestar.

    04/03/2024.

    URL | Código para insertar

    Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes de febrer l’atur registrat es xifra en 30.743 persones. Respecte al mes de gener l’atur ha baixat en termes absoluts en -384 persones, mentre la variació relativa ha estat del -1,23%. Pel que fa a la variació anual, tenim un disminució del -12,66% amb un total de -4.457 aturats menys que al mes de febrer del 2023, la major reducció del país i molt per sobre la mitjana estatal (-5,17%).

    Pel que fa als sectors d’activitat econòmica, la baixada de l’atur es produeix en els sectors de Agricultura (-12), Serveis (-598), , Indústria (-1) i  puja a Construcció (+22) i sense ocupació anterior (+205) el que confirma que el sector serveis és on més ocupació es crea i més cau l’atur amb un inici primerenc de la temporada turística.

    En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, les dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions corroboren la millora del mercat de treball balear amb una mitjana mensual de 480.848 afiliacions. El seu nombre creix mensualment un 3,18% (+14.808) mentre la variació anual se situa en un +3,72% (+17.242).

    Segons les dades de contractació registrades s’han signat 24.681 contractes que suposa un augment de 2.998 contractes més en relació al mes de febrer (+13,83%) i de 2.104 contractes si els comparem amb el mes de febrer de 2023 (+13,57%), el que reverteix la tendència ja que el nombre de contractes signats anava reduint-se els últims temps. Tot i això, de tots els contractes signats en febrer, el 69,98% son contractes indefinits y el 30,02% són contractes temporals. L’aplicació de la reforma laboral continua donant els seus fruits i permet als treballadors balears tenir més estabilitat laboral.

    Avui es pot afirmar que es manté la reducció de la desocupació, que ens permet xerrar de plena ocupació a un mes de febrer, com ja va succeir l’any passat. No obstant això, si mirem més a prop aquestes xifres d'atur, podem dir que encara hi ha una bretxa important entre dones i homes en termes laborals; les dones presenten dades més elevades respecte a la desocupació, ja que, representen el 57,95% del total de persones en situació d'atur.

    Per altra banda, la plena ocupació i la generació de nous llocs de feina no van lligats a la l’ocupació de qualitat. Les insuficients condicions de vida continuen sent una xacra encara quan la temporada és cada vegada més llarga i el mercat laboral no deixa de donar bones xifres.  El preu de l’habitatge i l’encariment dels productes ens han encaminat cap a un escenari tan advers  que els treballadors i les treballadores, en molts casos, decideixen no venir a les Balears a treballar provocant així dificultats a l’hora de completar plantilles. Aquest efecte repercuteix nocivament en les condicions de feina de les persones treballadores a les Illes i perjudica en la qualitat del producte que s’ofereix.

    Des del sindicat, no podem acceptar que a aquesta comunitat autònoma es generi tanta riquesa però no es tradueixi en benestar de les persones treballadores. Per això, des de CCOO, insistim en que encara que les dades siguin positives i la perspectiva de la nova temporada sigui millor que l'anterior, vivim un moment de forta precarietat social.

    Per això, des del sindicat considerem que per posar fi a les enormes dificultats que hi ha per viure a la nostra comunitat autònoma, necessitem que els beneficis de les empreses es tradueixin en benestar social. És a dir, que hi hagi un repartiment de la riquesa que amb la força del treball generem les persones treballadores.