Comissions Obreres de les Illes Balears | 15 de juliol 2024.

És necessari pujar els salaris

  CCOO reclama que per poder tenir una ocupació digna s’han de cobrar salaris dignes que permetin fer front a les despeses de la vida diària amb tranquil·litat.

  26/04/2024.

  URL | Código para insertar

  Segons les dades EPA fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística, en el primer trimestre de l’any 2024, l’atur afecta un total de 99.100 persones, que representen el 15,48 % de la població activa balear, una taxa que és inferior a la de l’any 2023 en 2,66 punts percentuals.

  Per comparació al mateix període de l’any 2023, el nombre de persones aturades s’ha reduït en un -11,76%, un decreixement que significa, en nombres absoluts, -13.200 persones. En relació al trimestre anterior, l’atur balear s’incrementa en +28.300 persones amb una taxa de variació trimestral del +39,91%.

  Juntament amb la disminució de l’atur, el total d’ocupats augmenta interanualment en +21.800 persones, amb un creixement relatiu del +4,20%. En total, les Balears compten amb 541.000 persones ocupades i per comparació amb el trimestre anterior ha descendit en -23.100 ocupats, el que percentualment suposa un -4,10%. 

  Per CCOO, les dades de l'EPA que s’han publicat avui confirmen que tenim més ocupació i menys aturats que l’any passat. Les xifres es corresponen a un primer trimestre, en el qual la nostra economia és menys dinàmica i està a l’espera de l’inici de la temporada turística, que segons les previsions, serà igual o millor que la de l’any passat. Però les condicions de vida de la classe treballadora no milloren.

  Això demostra que el model econòmic de les nostres illes hauria d’evolucionar i fer possible la creació d’ocupacions de tot l’any, cosa que facilitaria tenir un salari 365 dies l’any i, en conseqüència, elevaria les percepcions econòmiques anuals de gran part de les persones treballadores de la nostra terra. No ens podem permetre quedar-nos endarrere i que el sector productiu de les Illes no s’adapti a les noves necessitats socials i mediambientals, aprofitant l’utilització de la tecnologia, i que això no incideixi en una millora de les condicions de feina de les persones treballadores, amb una disminució de la jornada laboral que possibiliti la conciliació i el descans.

  No podem acceptar que hi hagi persones treballadores que no cobren el suficient per viure, per tenir un habitatge digne i per adquirir aliments saludables, quan els beneficis empresarials són espectaculars i les temporades turístiques millors: amb més turistes i més despesa. No podem acceptar que els empresaris visquin folgadament gràcies als beneficis generats amb el nostre esforç i no donarem l’esquena als treballadors i treballadores.

  A CCOO volem que les bones xifres econòmiques arribin a tothom i per això instem a totes les persones treballadores a sortir al carrer el Primer de Maig, dia de reivindicació i de lluita pels drets de la classe treballadora: plena ocupació, menys jornada i millors salaris.