Comissions Obreres de les Illes Balears | 15 de juliol 2024.

Les xifres demostren un empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora

  Amb les dades que hem conegut avui dematí es confirmen que les Illes Balears segueixen millorant dades d’atur i d’afiliació a la seguretat social al temps que empitjoren les condicions de vida de les persones treballadores. Des del sindicat insistim en que aquesta tendència s’ha de revertir per a que la nostra terra sigui un lloc atractiu on viure.

  06/05/2024.

  URL | Código para insertar

  Segons les darreres dades fetes públiques avui pel Ministeri de Treball i Economia Social, al mes d'abril les oficines del SOIB tenien registrades un total de 28.225 persones aturades. La xifra és un -8,98% menys que la de l'any 2023, de manera que el saldo anual és de -2.786 persones aturades manco.

   

  Respecte al mes de març l'atur ha descendit, en termes absoluts, en -1.437 persones, mentre la variació relativa ha estat del -4,84 %. És el sector serveis, en el qual està basada aquesta reducció del nombre d'aturats, ja que suposa el 89,35% de la davallada de l'atur d'aquest mes.

   

  Pel que es refereix a la variació mensual de l'atur per sectors d'activitat econòmica, tenim que la disminució de l'atur ve liderada pel sector serveis amb -1.284 aturats manco, seguit del col·lectiu "sense ocupació anterior" amb -62, industria amb -49, construcció amb -25 i agricultura amb -17 persones.

   

  En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social del mes d'abril, les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 569.326 afiliacions, el que suposa un augment de +55.155 persones afiliades més que el mes anterior (+10,73%). La variació anual ha estat del +3,08%, amb un augment absolut de +17.035 afiliacions. La mitjana de creixement de l'Estat se situa en un +2,36 %.

   

  El panorama laboral es completa amb les dades de contractació registrada. Segons el Ministeri de Treball i Economia Social, a l'abril s'han signat a les Illes un total de 42.522 contractes, dels quals el 78,30% han estat indefinits, fruit de l’aplicació de la Reforma Laboral.

   

  La valoració que fa CCOO de les dades que s’han publicat avui és negativa perquè tot i que les xifres de desocupació i d’afiliació a la Seguretat Social continuen millorant, com a conseqüència del bon moment econòmic que vivim a les Illes, les persones treballadores tenim unes pitjors condicions de vida.

   

  A CCOO volem assenyalar que aquest bon moment econòmic i laboral s’ha d’aprofitar per prendre les mesures necessàries per millorar les condicions de vida de les persones treballadores. És ara i no quan les dades no siguin tan positives que hem de fer-ho.

   

  No podem permetre que hi hagi treballadors i treballadores que no puguin afrontar les despeses d’un habitatge. Ens sembla irresponsable que el Govern de les Illes Balears no desplegui les lleis d’habitatge estatal i autonòmica per tal de superar aquesta situació insostenible: és la seva competència exclusiva.

   

  A més, aquesta situació desencadena que hi hagi plantilles incompletes i més càrregues de feina. Per tant, és evident que, també en això, necessitem acció política per seguir treballant per a tots aquells i aquelles que encara no tenen feina: planificar i posar en marxa polítiques actives d’ocupació i fomentar l’acreditació de les qualificacions professionals. També és important que les empreses s’involucrin en requalificar a les que sí tenen una ocupació, per tal d’adaptar-se a les noves necessitats del mercat de treball. S’ha de fomentar la formació al llarg de la vida i hem de deixar de tenir treballadors i treballadores sense qualificació, ja que la formació suposa disminuir els riscos laborals i augmentar la productivitat.

   

  En aquest context socioeconòmic, les empreses es preparen per obtenir els beneficis d’una altra temporada de rècord, que ha començat més prest que mai, i la classe treballadora per fer front a carregades jornades laborals al mateix temps que lluita per trobar on viure.

   

  En conseqüència, a la nostra comunitat autònoma, s’han de seguir augmentant els salaris, s’han de controlar i regular les càrregues de feina i s’ha d’apostar per unes polítiques que fomentin la formació al llarg de la vida i facilitin l’accés a l’habitatge.