Comissions Obreres de les Illes Balears | 21 de novembre 2024.

CCOO demana al Conseller d’Empresa, Ocupació i Energia que rectifiqui

    CCOO considera important que al principi de la temporada turística es parli dels drets i condicions de treball de les persones treballadores.  És necessari que es negociï en el si del diàleg social i de la negociació col·lectiva la reducció de jornada laboral màxima, al mateix temps que considerem indispensable que posin en marxa les campanyes de reforç de la inspecció treball, en un moment en que el nombre de persones treballadores de les Illes Balears augmenta de forma molt significativa.

    15/05/2024.

    URL | Código para insertar

    El passat 6 de maig uns dies el Conseller d’Empresa, Ocupació i Energia va fer unes declaracions que pel Sindicat van ser molt preocupants. Per això, CCOO considera important indicar que som contraris a l’opinió que va expresar en relació a la impossibilitat de disminuir la jornada laboral màxima, sense rebaixa salarial, en aquests moments en que les empreses tenen dificultats per trobar mà d’obra.

     

    En primer lloc és important remarcar que CCOO pensa que aquesta mesura no només és possible si no que és necessària. Sembla que al Conseller se li oblida tenir en compte les necessitats de conciliació i descans de les persones treballadores, en favor de les necessitats empresarials.

     

    Per altra banda, volem recordar que, com vam dir en el seu moment, aquesta mesura s’ha de tractar dintre de la negociació col·lectiva. És en aquest espai, en el que participen la part empresarial i la part social, on les persones que coneixen cada un dels sectors del teixit productiu de les Illes Balears, poden trobar la manera més adequada de fer efectiva l’aplicació d’aquesta mesura. No ens podem permetre caure en arguments fàcils que perjudiquen a la classe treballadora. Necessitem un teixit empresarial creatiu i responsable i un Govern que no s’oblidi de les nostres urgències.

     

    A més, convé assenyalar que hi ha estudis que apunten que aquesta reducció de jornada, sense diminució de salari, provoca un augment de la productivitat de les empreses amb independència del sector i del seu tamany. També produiria un augment del consum derivat de l’increment de temps lliure del que disposarien les persones treballadores.  

     

    En definitva, la idoneïtat d’aquesta proposta ve sustentada per la millora que implicaria en els resultats empresarials i per a l’avenç de les condicions de vida de les persones, a més de contribuir en la sostenibilitat social a la nostra terra. Per això, pensam que la iniciativa de reducció de jornada laboral màxima s’ha discutir i negociar dintre del diàleg social i de la negociació col·lectiva més prest que tard.

     

     

    D’altra banda també volem incidir en el fet que les Illes Balears van ser les pioneres, en el 2015, a l’hora de posar en marxa una campanya especial de controls contra el frau laboral, amb l’arribada d’uns 30 inspectors/es de Treball per als mesos de juliol i agost, dates de major activitat econòmica a les nostres Illes. Això va ser fruit dels Acords aconseguits en l’àmbit de la Mesa de Diàleg Social on es finançava el trasllat, allotjament i manutenció d’aquests funcionaris.

     

    Ara, des del govern justifiquen la seva eliminació al·legant canvis d’objectius i que només som les Illes Balears i Canàries que desenvolupaven aquestes campanyes i no totes les autonomies turístiques. Des de la nostra organització no donàrem crèdit el dia de la presentació dels resultats i de les seves pretensions, a la reunió de la Comissió Consultiva Tripartita de la Inspecció de Treball celebrada el mes de novembre del 2023. Aquesta campanya va donar bons resultats ja que va millorar les condicions de feina de més de 1300 treballadors a l’any 2022, dades que tots sabem perquè foren publicitades en el seu moment. D’aquí la nostra indignació davant les actuacions del Govern i la seva negativa de consulta abans d’adoptar decisions.

     

    Des de CCOO recordem que aquesta vigilància era una antiga reivindicació dels sindicats, i acusem  l'actual Govern d’afavorir els abusos laborals, però també de trencar els consensos que durant els darrers anys s’havien aconseguit dins el Diàleg Social.

     

    Per nosaltres, debilitar la vigilància del frau laboral, sobretot els mesos de major activitat econòmica a les nostres illes, afeblint-la i enviant un missatge d’impunitat als empresaris que decideixen vulnerar la llei és d’una gravetat inassumible. Demostrat està que les irregularitats detectades foren les relacionades amb el temps del treball, transgressions a la normativa de contractes de treball, en materia d’estrangeria (contractes sense permís de feina ni residència), en Seguretat Social (afiliació i alta de treballadors) i un grapat més d’actuacions que demostren la necessitat d’aquests reforços.

     

    Dit això, a dia d’avui aixequem la veu perquè creiem que és un error per part de l’actual Govern haver pres aquesta decisió de supressió de la campanya sense consultar prèviament als que formem part de la Mesa de Diàleg Social on s’havia consensuat aquesta iniciativa.

     

    Per tant, demanen què recapacitin i posin en valor els resultats obtinguts en les campanyes anteriors a on moltes persones treballadores es van veure beneficiades gràcies a les actuacions dutes a terme per aquests reforços i istem que s’iniciïn negociacions per a aquest àmbit.