Comissions Obreres de les Illes Balears | 5 de desembre 2024.

CCOO demana a l’empresariat de les illes un compromís per a millorar les condicions de vida de la classe treballadora

    Per CCOO, les condicions de vida de les persones treballadores són la peça clau en la que s’ha de treballar per a continuar tenint unes bones dades econòmiques. La situació de col·lapse i desigualtat creixent són símptomes d’un sistema que ha quedat obsolet i necessita un canvi immediat.

    03/09/2024.

    Segons les darreres dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social, al mes d’agost el nombre de persones aturades registrades ha estat de 28.112. Per comparació, al mateix període de l’any 2023, l’atur registrat baixa un -6,7% amb un saldo anual de -2.019 desocupats. Quant a la variació mensual, l’atur ha augmentat en un +2,60% i en total es registren 713 aturats més.

    Per sectors, la variació mensual de l’atur, en nombres absoluts, és a Agricultura de +12,  a Sense Ocupació Anterior -77, a  Indústria +14,  a Construcció +239 i a Serveis +512.

    En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social, les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 652.289 afiliacions, de manera que la taxa de variació anual se situa en el +3,01%. En nombres absoluts, l’augment interanual d’afiliacions ha estat de +19.055. Pel que fa a l’evolució mensual, es registren un total de -2.068 afiliacions menys, una xifra que dona com a resultat una taxa de variació del -0,32%.

    La conjuntura laboral es completa amb les dades de contractació registrada. Segons les dades del Ministeri, al llarg del mes d’agost s’han registrat a les Illes un total de 30.029 contractes, dels quals el 57,92% són indefinits i el 42,08% són temporals. S’observa que la contractació indefinida, tot i ser superior a la que teníem abans de la reforma laboral, ha caigut respecte de mesos anteriors. Les dades que s'han publicat avui, tot i que milloren en termes interanuals, mostren l'evolució normal del mercat laboral balear. Un mercat que es caracteritza per l'estacionalitat de l'activitat turística i que, en aquestes dates, comença a acomiadar persones treballadores i a finalitzar l'activitat de les persones amb contractes fixos discontinus.

    Per evitar aquesta situació, és imprescindible que els empresaris no tanquin les seves empreses quan no aconsegueixen la màxima rendibilitat. Es requereix que la nostra principal indústria no s’aturi cada temporada. Si volem unes illes sostenibles socialment, necessitem esforços per part de l’empresariat, que cada cop té més ingressos amb l’arribada de més i més turistes. Cal que tothom pugui treballar tot l’any i, en conseqüència, s’obtinguin salari anuals més elevats i es contribueixi a tenir una pensió digna en un futur. També s’han de comprometre a fer evolucionar els sectors productius, principalment el turístic, per avançar cap a un model amb major valor afegit i millors condicions de feina i de vida.

    Des de CCOO, volem tornar a insistir en que, un any més, les càrregues de feina són excessives, que les plantilles estan infradotades i, per tant, la salut dels treballadors i treballadores es posa en risc. Això succeeix perquè les persones treballadores que tradicionalment venien de la península a fer la temporada, ara no ho fan degut a les males condicions de vida que tenim en aquesta comunitat autònoma. Els empresaris han de ser conscients de que una empresa sense treballadors no és viable i, per tant, han de contribuir en el canvi, ja que les condicions actuals espanten a la classe obrera.