Comissions Obreres de les Illes Balears | 5 d?abril 2025.

Les bretxes de gènere no disminueixen i perpetuen les desigualtats

    L’estudi realitzat per CCOO de les Illes Balears posa de relleu que les discriminacions per raó de sexe en l’àmbit laboral lluny de reduir-se, augmenta lleugerament, i són més presents en les dones en la franja d’edat d’entre 35 i 44 anys. La dedicació a les cures segueix essent un factor determinant per a la situació de la dona en l’entorn laboral.

    05/03/2025.
    .

    .

    L’anàlisi realitzat per CCOO, a partir de dades publicades per Institut Balears d’estadística (Ibestat) i l’Estadística de pensions del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Immigracions (eSTADISS) del 2024, demostra que el mercat laboral està en un moment de millora quant a l’ocupació, però no aconsegueix disminuir les desigualtats de gènere.

    L’anàlisi demostra les evidències sobre les discriminacions per raó de sexe que segueixen existint: les dones pateixen menor inserció laboral, d’inferior durada i més parcialitat, com a conseqüència de la seva dedicació a les cures. Una de les dades que ho reflecteixen és la bretxa existent a la taxa de desocupació en el grup d’edat de 35 a 44 anys, que creix aquest any fins arribar al 11,73%.

    Per una altra banda, s’observa que les dones tenen major dificultat per arribar als llocs de responsabilitat, ja que augmenta la diferència entre el homes i les dones contractades en llocs de direcció o gerència. Al 2024, només el 37,56% de contractes d’aquest tipus es fa a les dones, en comparació al 39,21% de l’any anterior.

    Aquesta discriminació per raó de sexe repercuteix directament sobre les pensions, i produeix una bretxa important en la pensió de jubilació (426,93 euros més pels homes) i d’incapacitat permanent (amb una diferència de 95,79 euros).

    En conclusió, veiem que la feminització de les cures segueix perjudicant seriosament les condicions de feina de les dones, la seva inserció laboral i la qualitat de les seves ocupacions.

    Per tot això, des de CCOO reivindiquem seguir augmentant el Salari Mínim Interprofessional, ja que afecta principalment a les dones. Igualment és imprescindible la dignificació del sector de les cures i el foment de la corresponsabilitat, com element cabdal per a garantir l’equitat de gènere.

    Per revertir la situació, és imprescindible que les empreses compleixin la llei sobre els plans d’igualtat i que s’impliquin per facilitar la seva negociació. També s’ha d’actuar sobre els riscos per a la salut de les dones i tenir una perspectiva de gènere en matèria de salut laboral.

    Tots aquests aspectes s’han de dur a terme de forma ferma i compromesa. No podem permetre que a la nostra comunitat autònoma, la ultradreta condicioni les polítiques d’igualtat com ha succeït recentment amb la llei de conciliació de les Illes Balears. Una llei que podria suposar un avenç en drets per a la classe treballadora, i la posada en pràctica de polítiques de reducció de les distintes bretxes de gènere en l'entorn laboral. Però sembla que es limitarà a un anunci de mesures tramposes que són de baix impacte, i que moltes d’elles ja estan en vigor. Un despropòsit i un atac frontal a la lluita per a la igualtat de gènere.

    Documentació associada
    Documentació associada